Kinderboekwinkelprijs 2013
17:46:28  25-10-2013
Annette Fienieg en Koos Meinderts kregen op 22 november de Kinderboekwinkelprijs 2013 uitgereikt voor hun boek Bij ons in de straat. Wil je weten wie deze prijs eerder wonnen? klik dan hier 

Tijdens de feestelijke uitreiking werden Annette en Koos verrast met een fotopresentatie van hun boek waarbij de Kinderboekwinkeleigenaren de personages uit het boek hadden uitgebeeld. Op http://www.youtube.com/watch?v=Z7TrtPswIhU kun je deze presentatie zien.

      

Juryrapport Kinderboekwinkelprijs 2013

De Kinderboekwinkelprijs wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt door samenwerkende kinderboekwinkels die daarmee een boek bekronen dat nog geen andere kinderboekenprijs gehad heeft, maar volgens de kinderboekwinkels wel zeer geslaagd en prijs-waardig is.

In 2013 is deze prijs voor Bij ons in de straat van Annette Fienieg en Koos Meinderts. Er staan elf huizen in de straat, waarin bijzondere mensen wonen. Ieder van hen wordt in een kort gedicht door Koos voorgesteld en zeer treffend geportretteerd door Annette. De tekeningen van de huizen en de bewoners gaven de doorslag bij de toekenning van de Kinderboekwinkelprijs.

Per huis is steeds een dubbele pagina genomen in het boek. Op de linker pagina staat het huis getekend met tuintje en bewoner; een overzichtsplaatje. Op de rechter pagina staat het portret van de betreffende bewoner en de omschrijving. De tekeningen zijn in zachte, frisse kleuren. Annette schetst eerst het portret of het huisje. Daar snijdt ze vormen uit waardoor er een mal ontstaat, waarna ze met een harde, droge kwast met een klein beetje acrylverf de grotere vlakken tamponneert. Er ontstaat een soort legpuzzel waaruit de uiteindelijke afbeelding wordt gecreëerd. De details tekent ze er later in. Dit alles gebeurt met veel zorg en zichtbaar plezier; je kunt naar de tekeningen blijven kijken, al het moois en alle details heb je niet in één oogopslag verwerkt.

Bij ons in de straat, op nummer 1, woont een koningin met een vorstelijke onderkin. Op de linker pagina staat zij in haar tuintje voor haar huis: een paleisje. Ze zet een taartje in het vogelhuisje, oud brood heeft zo'n chique mevrouw natuurlijk niet in huis. Opvallend voor deze corpulente dame, zijn haar sierlijke kuiten en prachtig zijn de vogeltjes op haar dak en in haar tuin. Haar buurman Arie B. – een ouwe dief met lange vingers en een hart van goud – heeft één van haar kronen in zijn huisje staan, op een hele stapel televisies. Je kunt het zien als je door het raam van zijn goed beveiligde huis naar binnen kijkt. Arie B. zelf zit op zijn dakterras, veilig achter het prikkeldraad in de zon. Op nummer 3 in een veldje met rode papavers, wilgenroosjes en andere bloemetjes, staat de woonwagen van Mooie Molly, die vroeger in het circus danste. Op nummer 4 woont een matroos, die op het dek van zijn boot zijn plantjes verzorgt. Vanachter de ronde raampjes van zijn schip straalt de huislijkheid naar buiten: een cactus, een vis in de kom en natuurlijk een scheepje in een fles, klein maar fijn getekend. Op nummer 5, in een oosters aandoend huis, woont een Vreemdeling van Ver met een schitterende snor. Op nummer 6 is het huis van Cowboy Henkie met een kogelgat in zijn cowboyhoed. Nummer 7 is een wel heel bijzonder exemplaar: Tante Truitje Wollepluis woont daar in een zelfgebreid huis met een fraaie knoop als slot. Af-en-toe, de zwerver op nummer 8 is aandoenlijk geportretteerd, met rode kringen op zijn trui; vlekken van de flessen die hij spaart. Op nummer 9 zit in een vissenkom een stevige zeemeermin: Alie Kruik, een viswijf met staart, die bij haar schemerlampje een boekje leest. Op nummer 10 is een bistro, waar Kokkiewokkie – zelf de beste klant – zit te smullen voor het raam aan een tafeltje met een vrolijk rood-wit geblokt kleedje. In het laatste huisje, op nummer 11, daar wonen Koos en Annette zelf. Koos zit boven op zolder met pen in zijn mond te lezen wat hij zojuist geschreven heeft. Annette staat vrolijk in de serre, verfklodders op haar schort, met zwierige streken alweer een prachtige tekening te maken. Als toegift, achter in het boek is een portrettengalerij opgenomen van alle illustere bewoners uit de straat.

De woorden die Koos heeft gekozen voor de omschrijvingen van al deze kleurrijke personages hebben een lekkere cadans en een goed ritme. Ze lijken zo vanzelfsprekend, lichtjes en luchtig op papier gezet, stuk voor stuk raak, zoals alleen een ware taalkunstenaar dat kan.

Het boek smaakt naar meer en nodigt uit tot meer. Lezers zullen graag fantaseren over het huis op nummer 12 of hoe hun eigen huis in deze straat eruit zal zien. Het zal geen enkele leerkracht op de basisschool veel moeite kosten naar aanleiding van dit boek kinderen aan het tekenen, knutselen of dichten te zetten, maar in de allereerste plaats natuurlijk: kinderen te laten genieten van dit heerlijke boek.

Deel dit onderdeel met: HyvesFacebook FacebookTwitter TwitterEmail Email